Filmin sayfasına gitmek için lütfen film adının üzerine tıklayın.
Please click on the film title to go to film page.
Etkinlik Sayfası:
https://www.facebook.com/events/587107951704726/
26 EKİM CUMA, SALT BEYOĞLU, AÇIK SİNEMA / OCTOBER 26, SALT BEYOĞLU, WALK-IN CINEMA
Çekoslovakya / Czechoslovakia
Çekoslovakya seçkisi için odak isim olarak yenilikçi ve deneysel sanatçı Karel Zeman’ı belirledik. 1910 yılında Avusturya – Macaristan’da doğan yönetmen, hayatı boyunca kaybolan ülkelerde yaşayan, sığınan ve üreten bir isim olarak Bir Varmış, Bir Yokmuş temasının en iyi örneklerinden biri.
Animasyon alanında çığır açan isimlerin başında gelen Karel Zeman, özellikle kısa filmlerinde odaklandığı masal teması üzerinden gerçekliğin boyutlarını zorlamış, günümüz animasyon sanatçıları için yepyeni kapıları aralamıştır.
16.00
Binbir Gece / A Thousand and One Night [Pohádky tisíce a jedné noci] (1974)
Yönetmen/Director: Karel Zeman
88 dakika/min.
Çekçe; Türkçe ve İngilizce altyazılı / Czech; Turkish and English subtitles
18.30
Karel Zeman: Sinemanın Maceraperesti [Karel Zeman: Adventurer in Film] (2015)
Yönetmen/Director: Tomas Hodan
102 dakika/min.
Çekçe; Türkçe ve İngilizce altyazılı / Czech; Turkish and English subtitles
27 EKİM CUMARTESİ, SALT BEYOĞLU, AÇIK SİNEMA / OCTOBER 27, SALT BEYOĞLU, WALK-IN CINEMA
Osmanlı İmparatorluğu / Ottoman Empire
Batı’da sinemanın doğuşundan çok kısa bir süre sonra, Lumiere ve Pathe operatörleriyle film kamerasının ve sinemografın Osmanlı Topraklarına ilk girdiği günden itibaren Fuat Uzkınay, Sedat Simavi, Ahmet Fehim ve Muhsin Ertuğrul gibi çığır açan isimlerin yanı sıra; belki de en çok üreten, sinemanın Osmanlı Topraklarında en çok yayılmasını sağlayan isimlerin başında Manaki Kardeşler gelmektedir.
Balkanlar’da çekilen ilk film sayılan, 1905 tarihli Yün Eğiren Kadın’dan sonra Milton ve Yanaki Manaki Kardeşler hem Osmanlı Padişahı’nın resmi fotoğrafçısı olmuş hem de birçok ülkeyi dolaşarak sayısız ve eşi benzeri olmayan görüntüyü filme almışlardır.
15.00
Manaki Kardeşler Film Seçkisi / Manaki Brothers Film Selection (1905-1926)
Yönetmen/Director: Manaki Kardeşler / Yanaki and Milton Manaki
60 dakika/min.
Sessiz filmler / Silent films
16.00
Konuşma / Conversation:
Sinema tarihçisi Burçak Evren ile sohbet: Manaki Kardeşler /
Conversation (in Turkish) with cinema historian Burçak Evren: Manaki Brothers
Doğu Almanya / East Germany
Bölünmüş bir Almanya ve her şeyi; şehri, devleti, toplumu ikiye bölen bir duvar. Berlin Duvarı ve bölünmüş Almanya inşa edilişinden yıkılışına ve günümüze kadar pek çok filme konu oldu ve hala da olmaya devam ediyor. Duvarın iki tarafından da, hem duvara karşı hem de duvarın ötesine karşı hikayeler anlatıldı. 9 Kasım 1989’da açılışını Berlin Duvarının yıkıldığı gece yapan “Coming Out” ve Berlin Duvarı’nın hikayesini tavşanların gözünden anlatan 2010 yapımı en iyi kısa belgesel adayı olan “Rabbit à la Berlin” DDR seçkimizde yer alıyor.
17.00
Berlin Tavşanları / Rabbit â la Berlin [Kroólik po Berlinsku] (2009)
Yönetmen/Director: Bartosz Konopka
39 dakika/min.
Almanca, Lehçe; Türkçe ve İngilizce altyazılı / German, Polish; Turkish and English subtitles
*[Paralel Gösterim / In Parallel to Program] 18.30 Açılma / Coming Out (1989) Yönetmen/Director: Heiner Carow 113 dakika/min. Almanca; Türkçe ve İngilizce altyazılı / German; Turkish and English subtitles 20.30 Konuşma / Conversation: Sinema yazarı Rıza Oylum ile sohbet: Doğu Almanya Sineması/ Conversation (in Turkish) with film critic Rıza Oylum: East German Cinema Yer / Venue: SUPA Suriye Pasajı Salon
28 EKİM PAZAR, SALT BEYOĞLU, AÇIK SİNEMA / OCTOBER 28, SALT BEYOĞLU, WALK-IN CINEMA
Sovyetler Birliği / Soviet Union
Sinemanın başlangıcından bugün vardığı noktaya, en belirleyici katkıları sunan Sovyetler Birliği sineması, bugüne kadar Eisenstein, Tarkovsky, Klimov ve Kalatozov gibi, Üniversitelerde ders olarak okutulan sinemacıların yanı sıra, post-Sovyet sinemalarıyla gündeme gelen, ancak Sovyetler Birliği döneminde yeterince ön plana çıkmayan birçok ülke sinemasını da bünyesinde bulundurmuştur. Bu ülkelerden bir tanesi de, 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra, ancak 2010’lara gelindiğinde eski hareketliliğini kazanan Estonya’dır.
13.00
Sovyet Hippileri / Soviet Hippies [Nõukogude hipid] (2017)
Yönetmen/Director: Terje Toomistu
75 dakika/min.
Estonca, Rusça, İngilizce; Türkçe ve İngilizce altyazılı / Estonian, Russian, English; Turkish and English subtitles
15.00
Gülümse Haydi! / Well, Come On, Smile [Naerata Ometi] (1985)
Yönetmen/Director: Leida Laius
85 dakika/min.
Estonca; Türkçe ve İngilizce altyazılı / Estonian; Turkish and English subtitles
Doğu Pakistan / East Pakistan
Askeri darbeler, etnik çatışmalar, ülkelerin ve sınırların hızla değişmesi, halk ayaklanmaları, savaşlar, koloniler.. Tarihin uzandığı en uzak uçlarından bu yana sosyal ve siyasal çekişmelerin dur durak bilmediği topraklarda, bugün adı Bangladeş olan Doğu Pakistan’da, A. J. Kardar’ın 1959 yılında çektiği, balıkçıların günlük yaşamını konu edinen “The Day Shall Dawn” bütün dünyada sevgi ve heyecan ile karşılandı.
17.00
Güneş Doğacak / The Day Shall Dawn [Jago Hua Savera] (1959)
Yönetmen/Director: A. J. Kadar
90 dakika/min.
Urdu; Türkçe ve İngilizce altyazılı / Urdu; Turkish and English subtitles
Credits: Anjum Taseer, Nauman Taseer Foundation holds copyrights to JAGO HUA SAVERA
*Program kapsamında, 28 Ekim Pazar saat 18.30’da SUPA Suriye Pasajı Salonu’nda Heiner Carow’un 1989 yapımı Coming Out [Açılma] filminin gösterimi ve ardından sinema yazarı Rıza Oylum’un Doğu Akman Sineması üzerine izleyicilerle yapacağı bir söyleşi düzenlenecektir.
*As part of Lost and Found Film Days, Heiner Carow’s 1989 film Coming Out will be screened at SUPA Salon, followed by a conversation of film critic Rıza Oylum, on October 28 at 18.30.